Új felnőttképzési rendszer a Szakmajegyzék: képzések, tanfolyamok OKJ helyett

A szakképzési rendszer az elmúlt 2 évben gyökeresen átalakult a felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthattak OKJ-s képzéseket, bár még később is számos helyen volt becsatlakozási lehetőség. Ez a kiskapu is bezárult azzal, hogy a korábban indított OKJ képzéseket és tanfolyamokat legkésőbb 2022. december 31-ig be kellett fejezni az oktatási intézményeknek. 

A sokáig egyeduralkodó OKJ vagyis Országos Képzési Jegyzék helyét az úgynevezett szakmajegyzék váltotta fel. Az új rendszer  ugyanúgy szakmai és gyakorlati képzéseket nyújt és államilag elismert tanúsítványt ad. Az alapszakmákat csak a szakképző intézményekben lehet elsajátítani, míg  a szakmai képzéseket a piaci alapon működő képző központok, azaz felnőttképzők is nyújthatnak.

Milyen képzést kaphatunk az OKJ helyett?

Az új rendszer egyik előnye, hogy az OKJ rendszeréhez képest könnyebben átlátható.  A korábbi rendszerben nem volt könnyű eligazodni mivel több mint 700 okj-s szakma szerepelt benne, sok szakma és képzés egymással átfedésben volt.

Az OKJ-s képzési rendszer viszont nagyon rugalmas volt mind a képzési idők, mind az időbeosztás tekintetében, így kedvezett azoknak akik előképzettség nélkül, gyorsan, munka mellett, felnőttképzés keretében szerettek volna új szakmát tanulni. 

Az OKJ helyett létrehozott új rendszerben 2 évig tart egy új szakma megszerzése, ellenben előnyben vannak azok, akiknek van valamilyen előképzettsége vagy szakmai gyakorlata, esetleg külföldön szerzett tudása, mert a szakképző intézmény ennek figyelembevételével akár csökkentheti is a képzési időt. 
Fontos különbség még, hogy az új rendszerben nem lesznek a képzésben közismereti tárgyak, az elméleti tudás helyett inkább a gyakorlati tudásra helyezik a hangsúlyt. 

Mennyi szakma között lehet választani?

Az OKJ-s képzésekhez képest jóval kevesebb alapszakma közül lehet választani, és annak sem fognak sokan örülni, hogy a legtöbb képesítés az egyszerűbben vállalható tanfolyami képzés helyett csak iskolarendszerű képzésben, azaz technikum, szakképző iskola, középiskola keretében végezhető el, a korábbi felnőttképzési keretek között már nem. Az iskolarendszerű szakképzésben megszerezhető szakképesítés továbbra is ingyenes lesz a felnőttek számára.

Azok az OKJ-s szakképesítések, amelyekre nem mutatkozott jelentős munkaerő-piaci kereslet az elmúlt években, kikerültek a Szakmajegyzékből. Ennek eredményeképpen az új rendszerben piacképesebb szakmák maradnak és remélhetőleg elhelyezkedni is könnyebb lesz elvégzésük után.

Mi lesz a felsőfokú szakképzéssel?

 A korábbi felsőfokú szakképzést továbbra is csak felsőoktatási intézmények (egyetemek vagy főiskolák) nyújthatnak, így ezek a képzések nem szerepelnek az Szakmajegyzékben. Ugyanakkor sok felnőttoktatási intézmény, hogy ne veszítse el teljesen ezt a lehetőséget, felsőoktatási intézményekkel szövetkezve, velük közösen indít képzéseket. 
A jellemzően kétéves felsőoktatási szakképzések diplomát nem adnak, viszont a megszerzett kreditek kétharmadát beszámítják, ha valaki szakirányú BA- vagy BSc-szakon tanul tovább. 
A melyiksuli.hu oldalán felsőoktatási szakképzésre vonatkozó ajánlatok egyelőre nem szerepelnek.

Az OKJ helyett felvehető képzésekre vonatkozó információkat későbbiekben is folyamatosan frissítjük, bővítjük.