Új OKJ képzések, tanfolyamok 2013 szeptembertől

Az alábbiakban összefoglaltuk Számotokra az OKJ képzésekkel kapcsolatos legfontosabb változásokat, amelyek 2013. szeptember 1-től lépnek életbe:

  • A megszerezhető szakmák, OKJ-s szakképesítések száma majdnem feleződik, 1300 helyett mindössze 638 szakma közül lehet választani a jövőben. Azok a szakképesítések, amelyekre nem mutatkozott jelentős munkaerő-piaci kereslet az elmúlt években, kikerültek az Országos Képzési Jegyzékből. Ennek eredményeképpen az új OKJ-ban piacképesebb szakmák maradnak és remélhetőleg elhelyezkedni is könnyebb lesz elvégzésük után.
  • Az egyes szakmákon belüli, ún. elágazások megszűnnek, helyüket új, vagy tartalmilag átszervezett más szakképesítések veszik át, miközben az alap-, rész- és ráépülő szakképesítések megmaradnak és ezek egymáshoz viszonyított aránya is változatlan marad. Míg egy szakképesítés megszerzésével jellemzően több munkakört is be lehet tölteni, addig egy részszaképesítés általában csak egyetlen munkakör betöltésére jogosít fel. Az ún. szakképesítés-ráépülések pedig már valamilyen szakmai előképzettséget igényelnek, elvégzésük feltétele általában egy korábban már megszerzett, adott szakterületre vonatkozó, alacsonyabb szintű szakképesítés. Fontos változás, hogy 2013 szeptemberétől minden részszakképesítés és ráépülés már csak iskolarendszeren kívüli képzés során, tehát költségtérítéses OKJ tanfolyam keretében sajátítható el, szakközépiskolában már nem.
  • A korábbi 22 év helyett 2013 ősztől már csak 21 éves korig ingyenes az első szakképesítés megszerzése nappali tagozatos OKJ-s képzés formájában. Ezt a lehetőséget a jövőben már csak azok választhatják, akik abban az évben kezdik meg legkésőbb tanulmányaikat, amelyben a 20. életévüket betöltik. Azok, akik már elkezdték az ingyenes szakképzést, akkor fejezhetik be tanulmányaikat térítésmentesen, ha közben nem hagynak ki vagy ismételnek tanévet. Kevesen tudják, hogy az első szakképesítés megszerzése iskolarendszerű képzésben, esti és levelező munkarendben - életkorra való tekintet nélkül - továbbra is ingyenes marad.
  • Jelentősen megnő az OKJ tanfolyamok keretei között, felnőttképzésben elsajátítható szakképzések minimális óraszáma. Az új felnőttképzési óraszámok a jelenlegi iskolarendszerű esti képzésekével nagyjából megegyezőek lesznek (ez a nappali tagozatos formában oktatott óraszámnak kb. fele). Ez a komolyabb, nagyobb óraszámú szakmák esetén akár 6-18 hónappal is megnövelheti a képzés elvégzéséhez szükséges időtartamot. Az egyes szakmák esetén a minimális óraszám-emelés mértékének változása jelentősen eltérhet. Bár mindezek eredményeképpen az OKJ képzések ára is jelentősek emelkedhet, a hallgatók is alaposabb, átfogóbb képzésben részesülhetnek.
  • A felsőfokú szakképzés megszűnik, helyét 2013 szeptembertől a felsőoktatási szakképzés veszi át. A korábbi felsőfokú szakképzés mint ilyen megszűnik, ezek a képzések kikerülnek az Országos Képzési Jegyzékből, mivel felsőfokű képzést csak felsőoktatási intézmények (egyetemek vagy főiskolák) nyújthatnak. Ugyanakkor sok felnőttoktatási intézmény, hogy ne veszítse el teljesen ezt a lehetőséget, felsőoktatási intézményekkel szövetkezve, velük közösen indít képzéseket. A jellemzően kétéves felsőoktatási szakképzések diplomát nem adnak, viszont a megszerzett kreditek kétharmadát beszámítják, ha valaki szakirányú BA- vagy BSc-szakon tanul tovább. A melyiksuli.hu oldalán felsőoktatási szakképzésre vonatkozó ajánlatok egyelőre nem szerepelnek.

Az OKJ képzésekre vonatkozó információkat, mind az iskolarendszerű szakképzés, mind a felnőttképzés keretében megvalósuló OKJ tanfolyamok esetén a későbbiekben is folyamatosan frissítjük, bővítjük, azonban erről nem itt, hanem társoldalunkon a melyiktanfolyam.hu-n olvashattok a továbbiakban részletesebben.