Melyiksuli Blog

2013 szeptembertől jelentős változások a szakképzésben és felnőttképzésben

Az idén ősztől várható legfontosabb, OKJ képzéseket és tanfolyamokat érintő változásokról készítettünk számotokra egy részletes összefoglalót, amit teljes terjedelmében a melyiksuli.hu oldalon olvashattok.

tanfolyam

A szakképzést és felnőttképzés érintő, 2013 szeptemberétől életbe lébő változások közül a legjelentősebbek:

  • A megszerezhető szakképesítések, OKJ-ban szereplő szakmák száma közel 50 százalékkal csökken.
  • Az egyes szakmákon belüli, ún. elágazások megszűnnek, helyüket új, vagy tartalmilag átszervezett más szakképesítések veszik át.
  • Minden részszakképesítés és ráépülés már csak iskolarendszeren kívüli képzés során, tehát költségtérítéses OKJ tanfolyam keretében sajátítható el, szakközépiskolában már nem.
  • A korábbi 22 év helyett 2013 ősztől már csak 21 éves korig ingyenes az első szakképesítés megszerzése nappali tagozatos OKJ-s képzés formájában.
  • Jelentősen megnő az OKJ tanfolyamok keretei között, felnőttképzésben elsajátítható szakképzések minimális óraszáma, ezáltal az OKJ képzések ára is jelentősek emelkedhet.
  • A felsőfokú szakképzés megszűnik, helyét 2013 szeptembertől a felsőoktatási szakképzés veszi át. A kétéves felsőoktatási szakképzések diplomát nem adnak, viszont a megszerzett kreditek kétharmadát beszámítják.

A várható áremelkedés és a hosszabb képzési időtartamok miatt érdemes kihasználni partnereink kedvezményes ajánlatait, amelyekkel nem ritkán akár 10-15 százalékot is megtakaríthattok a jelenlegi képzések árából, nem is beszélve a szeptemberben induló képzések költségéről.