Melyiksuli Blog

A felnőttképzés iránt továbbra is az év elején és augusztusban a legnagyobb az érdeklődés

A Google keresési trendjei alapján évről-évre megfigyelhető, hogy különösen augusztus második felében ugrásszerűen megnő a felnőttképzés (ábrán piros színnel) és OKJ tanfolyamok (ábrán kék színnel) iránti keresések száma. A szezonalitás az iskolarendszerű képzésekéhez hasonlóan alakult, bár a köztes időszakokban is megfigyelhető az általános érdeklődés, mivel a felnőttképzési intézmények év közben is folyamatosan indítják OKJ-s képzéseiket.

Felnőttképzés és OKJ tanfolyamok iránti érdeklődés (keresések volumene) Magyarországon 2012-2014 között

Google keresési trendek, felnőttképzés (kék), okj tanfolyamok (piros) Forrás: Google keresési trendek, felnőttképzés (kék), okj tanfolyamok (piros)

A korábbi évhez képest, a felnőttképzés iránti keresések volumenének növekedését elsősorban a felnőttképzés átalakításával kapcsolatos érdeklődés hozta, amellyel kapcsolatban a korábbinál több sajtóközlemény, nyilatkozat és publikáció jelent meg 2013-ban. Ehhez kapcsolódóan maguk a felnőttképzők is igyekeztek az OKJ képzésekre potenciálisan jelentkezőket minél szélesebb körben tájékoztatni, felhívni figyelmüket arra, hogy 2013 szeptemberétől már csak az új OKJ rendszer szerinti szakképzésekre jelentkezhetnek, amelyek ugyan alaposabb képzést nyújtanak, de hosszabb idő alatt és drágábban végezhetők csak el.

A határidő lejártával megfigyelhető, hogy 2014 év elején jelentősen visszaesett az OKJ tanfolyamok iránti keresések volumene a Google statisztikái alapján, és a felnőttképzés iránti érdeklődés is messze elmarad a 2 évvel korábbi, 2012-es szinthez képest. Az idei mérsékelt érdeklődés annak is köszönhető, hogy az oktatási intézmények közül többen még késlekednek megjelenni az új OKJ szerinti képzési ajánlataikkal, mivel a megváltozott követelményeknek való megfelelés, a magasabb elvárásoknak megfelelő tananyag elkészítése, valamint a megemelt óraszámok időbeli ütemezése, és nem utolsó sorban a tanfolyamok árazására vonatkozó kalkulációk elkészítése komoly kihívások elé állítja őket.