Melyiksuli Blog

Itt a lista: ez a 25 legnépszerűbb OKJ képzés és tanfolyam az internetes keresések alapján

A szépségipari és vendéglátóipari képzések vezetik a legkeresettebb OKJ-s képzések rangsorát 2015-ben, vagyis a kézápoló és műkörömépítő, a kozmetikus, a cukrász, a szakács és a fodrász tanfolyamok iránt a legnagyobb az érdeklődés az interneten keresztül – derül ki a keresőhirdetésekre szakosodott Google Partner ügynökség, az Online Service Selector Kft. keresési szokásokat vizsgáló elemzéséből. A 25 legnépszerűbb OKJ-s képzés közül 13 megkezdéséhez elegendő csak az alapfokú iskolai végzettség megléte, míg további 6 képzés már érettségi után megkezdhető.

A kutatás eredménye hozzáértő kezek közül került ki, ugyanis az Online Service Selector Kft. nem csupán keresőmarketingre specializálódott, de a melyiksuli.hu és a melyiktanfolyam.hu oktatásközvetítő oldalak üzemeltetője is. Így érthető, hogy az elemzés során számos olyan szempontot is figyelembe vettek, mely tapasztalatuk szerint fontos tényező a képzésekre való keresések során. A hiánypótló kutatás célja az volt, hogy az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák közül kiderítsék, melyek a legnépszerűbbek. A kutatás alapjául a Google magyarországi keresési statisztikái szolgáltak.

Az elemzés során a szakértől összesen 144 olyan szakképesítést vizsgáltak, amelyre átlagosan havonta legalább 100 keresés történt 2015-ben. Az elemzés előnye, hogy nem egy-egy piaci szereplő (pl.: képzési intézmény) adataira hagyatkozik, hanem a legszélesebb körben elterjedt internetes kereső, a Google adatbázisára épít. A legnépszerűbb OKJ-s képzések rangsora így objektív és megbízható listának tekinthető.

A szakértők képzésenként vizsgálták a keresések nagyságrendjét, amely során megállapították, hogy egy-egy képzésre akár 30-40 féle kifejezéssel is kereshetnek az érdeklődők a Google-ban, valamint gyakran kombinálják az adott képzéseket településnevekkel is.

A következő táblázatban a szakképesítések összevonása utáni 25 legnépszerűbb OKJ-s képzéssel megszerezhető szakmát közöljük:

top 25 képzés

A 25 legnépszerűbb OKJ-s képzés közül 13 megkezdéséhez elegendő az alapfokú iskolai végzettség megléte, míg további 6 képzéshez érettségi szükséges, 6 pedig szakmai előképzettséggel kezdhető csak meg.

A melyiktanfolyam.hu blog és a melyiksuli.hu oldalak azért jöttek létre, hogy hasznos információkkal szolgáljanak az OKJ-s képzések iránt érdeklődőknek. Ezeken a honlapokon a látogatók betekintést nyerhetnek a legnépszerűbb szakmába, megtudhatják, hogy milyen bemeneti feltételek tartoznak bizonyos képzésekhez, valamint segítséget kaphatnak a jelentkezés ügyintézésében is. A melyiksuli.hu oldal lehetővé teszi több képzési intézmény ajánlatának összehasonlítását, valamint online rendszerén keresztül kedvezményes jelentkezésre is lehetőség van.

A kutatás során vizsgált kb. 1,3 millió keresés megoszlása ágazatok szerint rendkívül színes, de a keresések kétharmada (66 százaléka) csupán 7 területre korlátozódik, ez pedig a szépségipar, a vendéglátóipar, a gépészet, a kereskedelem, a közgazdaság, az oktatás és az egészségügy. Az iparági megoszlásokat vizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy az építőipari, élelmiszeripari, faipari, turisztikai, szociális, ügyviteli és könnyűipari területeken induló OKJ tanfolyamok iránti érdeklődés mérsékeltebb az online keresési csatornán keresztül.

További részletek a kutatásról ITT!