Melyiksuli Blog

Májustól elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz

Jelentős változások lépnek életbe a Diákhitel Központnál is a járvány okozta helyzetben. A hallgatóknak sem könnyű a vírus idején, hiszen sokan önerőből finanszírozták tanulmányaikat vagy a lakhatásukat, ezért a kormány megpróbált segítő intézkedéseket tenni, amelyek kifejezetten érintik a felnőttképzést is.

A legfontosabb változások

Így az eddigi hallgatói hiteleken kívül bevezetik a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Pluszt. 2020 augusztus 15-étől pedig több mint duplájára emeli a kormány a Diákhitel1 havonta igényelhető összegét (70 ezer forintos havi keretet 150 ezer forintra). Így a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók évi akár 1,5 millió forint rendkívül kedvező kamatozású szabad felhasználású diákhitelt igényelhetnek. A megélhetési költségek finanszírozására legfeljebb 500 ezer forint szabad felhasználású hallgatói hitelt vehetnek igénybe a diákok, míg a felnőttképzésekben résztvevők maximum 1,2 millió forintot. A hitel kamatát az állam átvállalja, így az iskolarendszerben tanuló diákok, valamint a felnőttképzésben résztvevők számára is ez a kölcsön kamatmentes.

Ki tudja majd igényelni?

A Diákhitel Pluszt aktív jogviszonyú hallgatók, illetve a felnőttképzésben 18-55 év közötti tanulók vehetik igénybe. A 2018-ban bevezetett családtámogatási törvényre az új hitelt igénylők is jogosultak, amely alapján a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a felét, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozást elengedik.

Plusz segítség

Valamint májustól az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhető a Diákhitel1 (akár 350 ezer forint értékben), plusz meghosszabbodott az igénylési és keretemelési határideje. Fontos, hogy a jelenlegi törlesztési moratórium a diákhitelekre is vonatkozik. Ezzel remélik, hogy a nehéz helyzetbe került hallgatóknak segítséget nyújthatnak az említett kedvezményekkel és engedményekkel.

Kitartást kíván minden diáknak a Melyiksuli csapata! További információkért kövessétek a folyamatosan újuló blogot