Melyiksuli Blog

Mégsem szűnik meg az OKJ, csak átalakul

Az alábbi blogbejegyzés már elavult információkat tartalmazhat. A felnőttképzés jövőjét érintő újabb információkról IDE kattintva olvashatsz!

Augusztusban még úgy tűnt, hogy teljesen megszűnik az OKJ, azonban ez mégsem teljesen igaz. Az OKJ rendszerét jelentősen átalakítják, a megszerezhető szakmák száma drasztikusan csökken, a struktúrát és az elnevezést azonban megtartják.


Mégsem szűnik meg az OKJ, csak átalakul

Pölöskei Gáborné, a szakképzési helyettes államtitkár júliusi nyilatkozata szerint felszámolják az egész OKJ-rendszert, azonban mára ez módosult. A rendszert jelentősen átalakítják, hiszen a jelenlegi OKJ rendszer túlságosan széttagolt és túlspecializált.

Az alapszakmák elsajátítása

A megreformált Országos Képzési Jegyzékben várhatóan csupán 171 iskolában oktatható szakképesítés, 73 részszakképesítés és 13 kulturális és művészeti szakképesítés szerepel majd. A szakképesítéseket állami vagy egyházi fenntartású szakképző intézmények mellett magánfenntartású (alapítványi) intézményekben is lehet majd tanulni. Természetesen felnőttek is elsajátíthatják az alapszakmákat, az előbb említett intézményekben esti tagozaton.

További specializációk

Ezen kívül továbbra is jelen lesznek a felnőttképzési és a vállalati továbbképzési tanfolyamok, amelyekre az alapszakmák megszerzése után lesz lehetőség jelentkezni. A specializációk, részszakképesítések nagy részét magáncégek oktatják majd, odafigyelve és alkalmazkodva a piaci elvárásokhoz. Azonban a képzések végén az eddigiektől eltérően a vizsgákat kizárólag államilag akkreditált vizsgaközpontokban lehet majd abszolválni.

Az új törvény elfogadása

A 2019. őszi törvényalkotási program szerint a szakképzési törvény módosítása ősz végén lesz esedékes. A törvényjavaslat benyújtását novemberre, az elfogadását decemberre tervezik. Az új törvény értelmében a beiskolázást jövőre már az új szabályok szerint kezdik meg.

Forrás: index.hu, fefi.hu