Melyiksuli Blog

Megszűnik az OKJ? Ezért érdemes még idén jelentkezned!

Az alábbi blogbejegyzés már elavult információkat tartalmazhat. A felnőttképzés jövőjét érintő újabb információkról IDE kattintva olvashatsz!

Az elmúlt időszakban sokféle hír kapott szárnyra az OKJ képzések átalakulásáról, megszűnéséről. Utánajártunk a felnőttképzéseket érintő valós információknak és összefoglaltuk a jelenleg rendelkezésre álló legfontosabb tudnivalókat. Olvass tovább és tudj meg minden részletet az OKJ képzéseket érintő, 2020-ban bekövetkező változásokról!


Megszűnik az OKJ? Ezért érdemes még idén jelentkezned!

Valóban megszűnik az OKJ?

A hír igaz, az Országos Képzési Jegyzékre épülő rendszer teljes mértékben megszűnik. A változás indokolt lehet, hiszen egy több mint 26 éve kialakított rendszerről van szó, amelyben a többi országban szokásos 100-300 tanulható szakma helyett 766 államilag elismert képzés található. A változtatás legfőbb célja a választható szakmák körének jelentős csökkentése, 766 tanulható szakmáról 180 képzésre. 

A hazai képzések széles választéka legfőképpen a széttagoltságnak és a túlzott specializáltságnak köszönhető. Emellett számos olyan képzést is találhatunk, amely más országban nem önálló szakma, hanem csak valamelyik szakma részét alkotja. Ilyen például az asztalos szakma, melyre az Országos Képzési Jegyzékben 3 féle képzést is találhatunk: asztalos, műbútorasztalos és asztalosipari szerelő.

Iskolarendszerben vagy iskolarendszeren kívül?

Az OKJ-ra épülő rendszerben mégis a legnagyobb hibának azt vélik, hogy egyetlen keretrendszerben találhatóak benne az állam által elismert képzések, beleértve az iskola rendszerben és az iskolarendszeren kívül megvalósuló felnőttképzési tanfolyamokat. Ez indokolja leginkább a rendszer megújítását, és a 2020. januárjától életbe lépő szakstruktúra ezek határozott szétválasztásán alapul.

Hogyan tovább?

A jövő évtől fennálló új rendszernek két fő része lesz: az alapszakmák és a szakmai képesítések. 

Az alapszakmákat kizárólag iskolarendszerben, azaz ötéves technikumban vagy hároméves szakképző iskolákban lehet majd elsajátítani. Ezen képzések tananyagai egy egész szakma elméleti és gyakorlati tudnivalóit lefedik majd, biztos alapot adva az adott szakmában való elhelyezkedéshez. A szakképesítések körét a gazdasági szereplők közreműködésével létrejött ágazati készségtanácsok segítségével alakítják ki, annak érdekében, hogy minél jobban igazodjanak a változó gazdasági környezethez. Az alapszakmák száma előreláthatólag nem lesz több, mint 180.
 
A szakmai képesítések csoportja az előbbieknél rövidebb idejű képesítésekből és az alapszakmákra épülő specializációkból fog állni. Ezeket nem korlátozzák majd, hiszen az, hogy milyen képzések indítására van szükség, jelentős mértékben függ a gazdaság és a munkaerőpiac igényeitől. A szakmai képesítéseket kizárólag felnőttképzésben lehet oktatni, a vizsgákat pedig külső, független vizsgaközpontokban kell letenni.

Érdemes még idén jelentkezni OKJ-s képzésre?

A válasz: igen! A 2020-ban életbe lépő szakstruktúra kialakítása még kezdeti fázisban tart, és félő, hogy nem lesz elég idő egy stabil, körültekintően kialakított rendszer alapjainak lefektetésére és bevezetésére.
 
Idén még számos OKJ-s képzés közül választhatsz, melyeket rövid idő alatt végezhetsz el. Ezzel ellentétben a jövőre induló képzések köre limitálva lesz, azonban arról még nincs információnk, pontosan mely szakmák tűnnek majd el.
 
A jelenlegi rendszerben könnyedén találhatsz olyan képzést, melyet rövid idő alatt, akár munka mellett is elvégezhetsz. (Ezekről egy blogbejegyzést is írtunk nemrégiben, melyet itt olvashatsz el.) Azonban jövőre a képzési idő meghosszabbodik, a néhány hónapos, féléves OKJ-s képzések helyét a több éves szakképesítések veszik át 2020-tól.
 
A 2019-es évben induló képzések még a jelenlegi OKJ rendszer szerint zajlanak, és a megszerzett szakmai bizonyítványok teljes egészében érvényes szakképesítésként szolgálnak a jövőben is.

Így, ha teheted, jelentkezz a lehető leghamarabb egy OKJ-s képzésre és szerezz egyszerűen elismert szakmai bizonyítványt!