Melyiksuli Blog

Mire van szükség egy OKJ-s tanfolyamra való jelentkezésnél?

A jelentkezési feltételekről

Egy OKJ képzésről sok információ adott, például hogy mi az OKJ azonosító száma, mi a megnevezése, milyen betölthető munkaköröket láthatsz el vele vagy milyen szakmai és vizsgáztatási követelményei vannak. Az egyik legfontosabb információ azonban az, hogy mik a képzés megkezdésének feltételei, hiszen ezek megléte nélkül nem lehet jelentkezni egy OKJ-s tanfolyamra. Fontos tisztázni, hogy pontosan mik is ezek, és hogyan teljesíthetők vagy beszerezhetők.


A jelentkezési feltételekről

Előírt iskolai előképzettség

A legtöbb OKJ tanfolyamnál bemeneti előfeltételként szerepel valamilyen iskolázottsági szint is. Ezeknek természetesen különböző szintjei vannak.

Az alapfokú iskolai végzettséget gyakran láthatjuk OKJ tanfolyamoknál megkezdési feltételként. Ez a nyolcadik évfolyam sikeres elvégzését igazoló bizonyítvány, melyet akár általános iskolában, akár gimnáziumban megszerezhetünk. Ez tanúsítja az alapfokú iskolai végzettséget.

A következő előképzettségi szint az érettségi végzettség, melyet az érettségi bizonyítvány tanúsít. A jogszabályban meghatározottak szerint ez felsőoktatási intézménybe való felvételre, szakképzésbe való bekapcsolódásra, valamint munkakör betöltésére, tevékenység folytatására jogosít.

A legmagasabb szintű iskolai előképzettség a felsőfokú végzettséghez kötött szakképesítések. Ezek a 62-es számmal kezdődő OKJ képzések.

Alkalmassági feltételek

Egy OKJ-s tanfolyamra való jelentkezés előtt fontos tájékozódni arról, hogy szükséges-e bármilyen alkalmassági vizsga a képzés megkezdéséhez. 

Az egészségügyi alkalmassági követelmények a legtöbb tanfolyamhoz szükségesek. Ez egy orvosi vizsgálattal egybekötött szakvélemeny, mely azt igazolja, hogy a tanuló testi és pszichikai állapota alapján képes a választott szakma elvégzésére önmaga és mások veszélyeztetése nélkül. Minden szakmához megvannak azok az egészségügyi feltételek, amelyeknek ha nem tesz eleget a hallgató, akkor nem kapja meg az igazolást.

A másik gyakran elvárt alkalmassági feltétel a pályaalkalmassági vizsgálat. Ez egy képességvizsgálat, melyen megállapítják, hogy a tanfolyamra jelentkező rendelkezik-e azokkal a képességekkel, tulajdonságokkal, amelyek alkalmassá teszik a képzésben való részvételre és a megszerzett szakképzettség munkaköreinek ellátására.

Egyéb feltételek

A jelentkezésnél egyéb feltételeket is feltüntethetnek, mint például a szakmai előképzettség. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy jelentkezz egy adott OKJ-s képzésre, rendelkezned kell egy már korábban megszerzett szakképesítéssel. Ez nem lehet akármilyen szakképesítés, az elfogadott szakképesítések megnevezését mindig tartalmazza a szakmai és vizsgakövetelmény.

Reméljük, hogy a bemeneti feltételekkel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre válaszokat adtunk és innentől tisztán átlátjátok, hogy mit szükséges teljesítenetek egy adott OKJ tanfolyamra való jelentkezéshez!