Melyiksuli Blog

Ne maradj le, már csak 2020. év végéig tudsz jelentkezni OKJ-s képzésbe

Lassan véget ér a 2020-as év isl, ami azért fontos, hiszen 2021. január 1-jével megváltozik a felnőttképzők és az OKJ-s képzések rendszere.

Várható főbb változások:

  • hosszabb képzési idő 
  • növekszik a képzések díja
  • nehezebb lesz a szakmaváltás
  • csökken a választható szakmák száma
  • kevesebb lesz a képző intézmények száma.

 

Az új rendszerben kevesebb alapszakma közül választhatunk, emellett az érettségire épülő szakmákat csak iskolarendszerű oktatás során sajátíthatjuk el. A felnőttképzők tanfolyami képzések keretein belül csak részszakmát szerezhetünk meg, melynek száma szintén csökken 73 szakképesítésre. A választék, így drasztikus csökkenést mutat, ennek következtében megnövekedett az igény az 2020. decemberben induló képzésekre, amelyek rugalmasabb beosztásban és rövidebb idő alatt teljesíthetőek. 

Fontos hangsúlyozni, hogy az eddig elvégzett és folyamatban lévő szakmai képzések végzettsége nem évül el. Viszont  a felnőttképzésben nagy változás várható, hiszen az oktatás és a vizsgáztatás kettéválik, emellett a szakma elsajátításáért csak tanúsítványt kaphatunk. A szakképesítést pedig akkreditált vizsgaközpontban tett vizsga után szerezhetjük csak meg. A változtatás részletes indoklása elolvasható A felnőttképzés megújítása 2020. című kormányzati dokumentumban.

Tehát, érdemes még idén jelentkezni a legszimpatikusabb szakma elsajátítására OKJ-s képzések keretén belül, hiszen nagyobb a választék, rövidebb idő alatt, egyszerűbben teljesíthetjük az adott tanfolyamot. A melyiksuli blogon pedig a legújabb hírekkel várunk Titeket!