Melyiksuli Blog

OKJ képzések digitális formában

Sok változást hozott a felnőttképzésben is a vírus okozta jelenlegi helyzet, amelyet különböző intézkedésekkel igyekeznek segíteni. A Magyar Közlöny 55. számában megjelent 2020. március 27-étől érvényes kormányrendelet alapján indulhat az online felnőttképzés.

Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? 

A jelenlegi járványügyi helyzetben minden kötelező részvételt igénylő óra online távoktatás formájában lesz megtartva az oktatási intézményeknél, tehát személyes kontaktórák és szakmai vizsgák sem lesznek. Valamint visszamenőleg is vezettek be intézkedéseket, ugyanis a veszélyhelyzet kihirdetése utáni kontaktórákról való hiányzások igazoltnak számítanak, így az akkori mulasztások miatt nem kell aggódni a jelenleg is képzésben résztvevőknek. Viszont ezután a digitális képzésben való részvétel, személyes jelenlétnek számít.

Komoly kihívások

Mivel a veszélyhelyzet időtartama alatt iskolarendszeren kívüli képzések esetén szakmai vizsga nem szervezhető, a meghirdetett időpontok lemondásra kerülnek, a vészhelyzet megszűnése után pedig új időpontok kerülnek kihirdetésre, mert sok vizsga esetén a személyes jelenlét nélkülözhetetlen. Bízunk benne, hogy a lehető legtöbb képzés elérhető lesz ilyen formában, ugyanis nagy szerepe lesz a jelenleg tanultaknak a vírus utáni helyzet helyreállításában. 


További változások esetén is mihamarabb szólunk majd a folyamatosan frissülő melyiksuli blogon!