Melyiksuli Blog

Szakmajegyzék, mint az új OKJ!

A korábban ismert OKJ-s rendszer a felnőttképzésben 2020. december 31-én megszűnt. A melyiksuli.hu kínálatában jelenleg is szereplő, már elindult OKJ-s tanfolyamokra azonban van még lehetőség csatlakozni, a szabad helyek függvényében.

Az OKJ-s szakmai bizonyítvány továbbra is államilag elismert szakképesítést tanúsít, és a korábbi szabályoknak megfelelően alkalmas adott munkakörök betöltésére.

2021. január 1-jétől az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a Szakmajegyzék vette át!

szakmajegyzék

A Szakmajegyzékben 175 alapszakma található, melyeket csak szakképző intézményben (pl. középiskola, technikum, szakképző iskola), iskolarendszerben lehet tanulni (pl.: Ács, Burkoló, Fitnesz-wellness instruktor, Fodrász, stb.)

A 229/2019. (IX.30.) Kormányrendelet a részszakmák listáját tartalmazza: összesen 73. Az alapszakmákra épülnek, és iskolarendszeren kívül, tanfolyami formában is tanulhatóak (pl.: Bolti előkészítő, Cukrászsegéd, Gipszkartonszerelő, stb.).

Az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) oldalán találhatóak a szakmai képzések és szakképesítések, melyek szakképző intézményben és felnőttképzésben is elérhetőek. (pl.: Dajka, Élelmiszer-eladó, PLC programozó, stb.).

A szakképesítések sikeres elvégzése után a felnőttképző intézmény TANÚSÍTVÁNY-t állít ki a résztvevőknek.

A szakmai képzések és résszakképesítések államilag elismert, TANÚSÍTVÁNY-t adó képzések.

Az oktatási intézmény NEM vizsgáztatja le a hallgatókat.

A megszerzett tanúsítvánnyal szakmai vizsgára lehet jelentkezni, a képzőtől független, akkreditált vizsgaközpontban.

A képesítő vizsga sikeres teljesítése esetén a vizsgázó államilag elismert, szakképesítést tanúsító (keményfedeles!) bizonyítványt szerezhet.