Melyiksuli Blog

Szerezz többletpontokat OKJ-s bizonyítvánnyal, és biztosítsd be magad a felvételin!

A jelentkezési időszakban érdemes utánanézned, hogy milyen eredményekért és bizonyítványokért kaphatsz többletpontokat a jelentkezésednél. Ha már részt vettél OKJ-s tanfolyamon, jó eséllyel számíthatsz pluszpontokra. Érdemes viszont figyelembe venned néhány szempontot, hogy megbizonyosodhass róla, valóban begyűjthetsz-e többletpontokat, ugyanis nem minden OKJ-s végzettség után használhatod ki ezt az előnyt.

többletpontok

Legyél felkészült a szabályokkal kapcsolatban!

Fontos, hogy legfeljebb egy, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakirányú, emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért adható többletpont. Az emelt szintű vagy felsőfokú szakképzésen szerzett kreditpontok később beszámíthatók az alapképzés kreditpontjaiba, így az alapképzési idő lerövidülhet.

Abban az esetben jár a 24 pont, ha a szakirányodnak megfelelő alap- vagy osztatlan szakon tanulsz tovább, valamint, ha az adott képzési terület intézményei erről közösen döntöttek. Erről részletesebb összefoglalót találsz a melyiktanfolyam.hu cikkében található táblázatban. Többletpontra akkor számíthatsz, amennyiben 54-es vagy 55-ös számmal kezdődő szakmában szerezel szakképesítést.

Tájékozódj a szakképesítések szintjeiről!

Felsőfokú vagy emelt szintű szakképesítésnek minősülnek a képesítő bizonyítványokban szereplő következő szakképesítések:

a 8 számjegyű OKJ-szakképesítések közül melyek 54-es vagy 55-ös számmal kezdődnek,

a 15 számjegyű OKJ-szakképesítések közül az alábbiak:

melyek 54, 55-ös számmal kezdődnek, ÉS a 12-13. szám: 00,

melyek 54, 55-ös számmal kezdődnek, ÉS a 12-13. szám: 54 vagy 55,

melyek nem 54, 55-ös számmal kezdődnek, DE a 12-13. szám: 54 vagy 55,

a 2012-es OKJ-től melyek 7 számjegyű szakképesítések közül az 54-es és 55-ös számmal kezdődnek.

Milyen esetekben számíthatsz a többletpontokra?

A rendszer talán bonyolultnak tűnik, de konkrét példával élve, ha elvégezted a pedagógiai- és családsegítő munkatárs tanfolyamot (melynek OKJ azonosító száma 54 140 02) és később a felsőoktatásban bölcsészettudományi szakra vagy pedagógusképzésre felvételizel, 24 pluszpont jár az OKJ-s bizonyítványodért. Ha például gazdaságtudományi szakra jelentkezel ezzel az OKJ-s bizonyítvánnyal, nem kaphatsz többletpontot a felvételin, mert az csak akkor jár, ha a tanfolyaméval azonos szakterületen tanulsz tovább.

Ha idén nem sikerült bekerülnöd az általad kiválasztott egyetemi szakra, ne csüggedj, mivel bejutási esélyeidet tudatosan növelheted a következő felvételiig. Amennyiben szeretnél többletpontokat szerezni a következő felvételid során, és jelentkeznél OKJ-s tanfolyamra, böngészd át kedvezményes ajánlatainkat!