Melyiksuli Blog

Villanyszerelő képzések indulnak 2014 szeptemberben, Budapest mellett több vidéki helyszínen is

Új hiánypótló, villanyszerelő tanfolyamokra jelentkezhettek a melyiksuli.hu oldalán. A felnőttképzés keretében elsajátítható villanyszerelő tanfolyamot azoknak ajánjuk, akik egy jól fizető szakma megszerzése után épületvillamossági szerelőként vagy villanyszerelőként szeretnének dolgozni. A tanfolyam elvégzésével épületvillany-szerelő, épületvilágítás-szerelő vagy karbantartó villanyszerelő munkakörökben helyezkedhetsz el, és természetesen akár külföldön is vállalhatsz munkát az Europass bizonyítvány igénylésével.

villanyszerelő

A villanyszerelő munkája általában a saját telephelyén, műhelyében kezdődik, ahol a munkába indulás előtt összeszedi a szükséges gépeket, szerszámokat, műszereket, kábeleket és szerelvényeket. Gyakori feladata, hogy a fogyasztókat és szerelvényeket (világítótesteket, elektromos ajzatokat) összekötő elektromos hálózatot védőcsövekben helyezze el vagy besüllyessze a falba. Ehhez ki kell vésni a falat, amelyet ma már komoly vésőgépek is segítenek, így ez a roncsolással járó munkafázis könyebben, gyorsabban és precízebb elvégezhető. A vésést követően méretre kell vágni, hajlítani és összecsatlakoztatni a műanyag védőcsöveket, majd ezekbe behúzni a vezetékeket. Ezután kezdődhet a fal és vakolat helyreállítása, a nyomok eltüntetése (akár egy festővel összedolgozva). Ezt követően ki kell alakítani a megfelelő vezeték kapcsolatokat, és be kell kötni a villamos fogyasztókat, konnektorokat. Végül a kiépített hálózatot alaposan ellenőrizni kell, a hibákat pedig kiküszöbölni, különös tekintettel a földelt készülékek ellenőrzésére. 

A villanyszerelő gyakori feladatai közé tartozik a kaputelefon, a riasztó-, a füst- vagy tűzjelző- vagy éppen a klímaberendezés működtetéséhez szükséges vezetékhálózat kábelezése. Korábban a helyi informatikai hálózatok (LAN) kialkítását is ide sorolhattuk irodaházak esetén, de ezt ma már sok helyen kiváltották a vezeték nélküli (WiFi) hálózatok.

Amennyiben villanyszerelő szeretnél lenni, akkor az alapfokú iskolai végzettség mellett meg kell felelned az egészségügyi alkalmassági követelményeknek: nem árt, ha bírod a közepesen nehéz fizikai munkát, ne legyél szédülékeny, mivel sokszor magasan, létráról kell dolgozni. A jó kézügyesség, térlátás szintén elengedhetetlen, miközben el kell tudnod viselni a változatos munkakörülményeket, legyen szó beltéri vagy kültéri munkáról, hidegről vagy melegről, guggoló, görnyedt vagy álló testhelyzetekről.

Egy 2 féléves OKJ-s villanyszerelő képzés elvégzése után képes leszel többek között az alábbi, gyakran előforduló feladatokat ellátni:

 • villamos és mechanikai kötéseket készíteni
 • csatlakozó vezetéket létesíteni, fogyasztásmérő helyet kialakítani
 • lakás és épület elosztó berendezést szerelni, erősáramú és gyengeáramú alapszerelést létesíteni
 • épület villamos berendezést szerelni, javítani, karbantartani, kezelését betanítani
 • világítási berendezést szerelni
 • szabadvezetéki csatlakozó vezetéket létesíteni az érvényes előírások szerint
 • kábeles csatlakozó vezetéket létesíteni, víz és tűzzáró kábelátvezetést készíteni
 • külső villámhárító berendezést szerelni, belső villámvédelmet kialakítani
 • ipari energia elosztó hálózatot szerelni, ipari elosztó berendezést szerelni, telepíteni
 • kapcsoló berendezést, vezérlő- és szabályozó berendezést szerelni, telepíteni
 • ipari villamos berendezést javítani, karbantartani, kezelését betanítani
 • egyen és váltakozó áramú gépet telepíteni, működtetni

A villanyszerelő szakmában az elméleti ismeretek elsajátítását követően, még fontosabb a megfelelő gyakorlat megszerzése, amelyet az oktatási intézmények a legtöbbször külső vállalkozó bevonásával oldanak meg, de természetesen van lehetőség arra is, hogy a lakóhelyed közelében Te magad keress a területen dolgozó céget, illetve szakembert, aki majd leigazolja a gyakorlat megszerzéséhez szükséges órákat.