Melyiksuli Blog

Hiányszakmák 2019-ben: ezekre a tanfolyamokra érdemes jelentkezni!

Minden évben nyilvánosságra hoznak egy listát, amelyből megtudhatjuk, hogy régiónként melyek a hiányszakmák. Ezeket célszerű áttanulmányozni, mielőtt jelentkezel egy tanfolyamra, hiszen olyan szakmát érdemes kitanulni, ahol nagy a kereslet a munkaerőre. Ebben a blogbejegyzésben Magyarország régióit végignézve felsoroljuk azokat a szakmákat, amelyekben a cégek kapkodnak a frissen végzett szakemberekért.

 
Hiányszakmák 2019-ben

Észak-Magyarország

Az Észak-magyarországi régió, mely Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyéből áll, 4 olyan szakmát hirdettek ki, melyekben munkaerőhiány jellemző. Mindhárom megyében a következő tanfolyamokra érdemes jelentkezni:

Ha ezekre a tanfolyamokra jelentkezel, biztosan gyorsan találsz állást Észak-Magyarországon. Ezek mellett a hiányszakma még az Asztalos, az Autószerelő, a Hegesztő és a Festő, mázoló, tapétázó.

Észak-Alföld

Észak-Alföldön Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye található. Ebben a régióban a következő szakmákkal a legkönyebb elhelyezkedni:

Ezeken felül a Gépgyártástechnológiai technikusokat, a Mechatronikai technikusokat, az Ipari gépészeket, a Hegesztőket és az Ácsokat keresik a legjobban Észak-Alföldön.

Dél-Alföld

Az Alföld déli régióját Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye alkotja. Ezekben a megyékben a legkönnyebben ezen tanfolyamok elvégzése után találnak állást:


Továbbá az Ács, a Gépi forgácsoló és a Mechatronikai technikus szakmákban nincs elég szakember a Dél-Alföldön, így ezeket is érdemes fontolóra venni.

Közép-Magyarország

A Közép-magyarországi régió Budapestet és Pest megyét foglalja magába. A felmérés szerint a következő szakmákban van a legnagyobb munkaerőhiány:


A budapestieknek érdemes még Asztalos, Burkoló vagy Épület- és szerkezetlakatos OKJ képzést végezni. Pest megyében a Gépi forgácsoló, az Ács és a Szerszámkészítő szakmában van jelentős munkaerőhiány.

Közép-Dunántúl

A Közép-Dunántúl, mely Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyéből áll, szintén rangsorolta a hiányszakmákat. A következő szakmák mindhárom megyében jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek:

Továbbá keresettek még a Közép-Dunántúlon az Ácsok  és a Szerszámkészítők.

Nyugat-Dunántúl

A Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéből álló Nyugat-Dunántúlon is számos olyan szakma van, melyben szívesen látják a frissen végzett szakembereket. Ezekre a tanfolyamokra érdemes jelentkezni, ha ebben a régióban szeretnél elhelyezkedni:

Továbbá Győr-Moson-Sopron megyében a Virágkötő és virágkereskedő, Vas megyében a Szerszámkészítő és Női szabó, Zala megyében a Festő, mázoló, tapétázó szakmában van jelentős munkaerőhiány.

Dél-Dunántúl

A Baranya, Somogy és Tolna megye által határolt Dél-dunántúli régióban a következő szakmákban keresnek szakembereket:

Baranya megyében továbbá Mechatronikai technikus, Erősáramú elektrotechnikus és Víz-, csatorna- és közműrendszerszerelő kerestetik. Somogy megyében Szerszámkészítő, Gazdasági informatikus és Műszaki informatikus területen jelentős a szakemberek hiánya.

Mielőtt jelentkezel egy tanfolyamra, mindenképpen érdemes átgondolni, hogy van-e kereslet az adott szakmára, könnyen el tudsz-e majd helyezkedni. Reméljük, hogy ez a cikk megkönnyítette a döntést, hogy melyik tanfolyamra érdemes jelentkezned.