Melyiksuli Blog

Mit jelentenek az OKJ azonosítók? Ismerd meg a számok mögötti információkat!

Aki már gondolkozott azon, hogy jelentkezik egy OKJ képzésre, bizonyára találkozott az OKJ azonosító számokkal. De vajon mit jelentenek ezek a számok?

Az OKJ az Országos Képzési Jegyzék kifejezés rövidítése/betűszava.

Az Országos Képzési Jegyzék az államilag elismert szakképesítéseket tartalmazza. Minden szakképesítéshez tartozik egy hétjegyű azonosító szám, mely több információt tartalmaz, mint azt gondolnánk.


Az OKJ azonosító első két számjegye a szakképesítés szintjét mutatja meg, és azt is megtudhatjuk, hogy a képzés szakképesítés, rész-szakképesítés vagy szakképesítés-ráépülés.

Az első két számjegy

Rész-szakképesítések

A legalacsonyabb szintet a 21 jelöli, mely alapfokú rész-szakképesítés, ami befejezett iskolai végzettséget nem igényel. Továbbá a 31-es és az 51-es szám is rész-szakképesítést jelöl, csak magasabb szintűeket. A 31-es középszintű végzettséget ad és legalább 8 általános iskolai évfolyam elvégzése szükséges hozzá. Az 51-es középszintű szakvégzettséget ad, azonban ehhez már 12 elvégzett osztály szükséges. 

Szakképesítések

A szakképesítéseket páros számokkal látták el: 32, 34, 52, 54, 62. Ezek egészen az alsó alapfoktól az emeltszinten át a felsőfokú végzettségig terjednek. 

A 32-es szám alsó középfokú szakképesítés, melynek megkezdéséhez 8 általános iskolai évfolyam sikeres elvégzése szükséges, és iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg.

A 34-es szám középfokú szakképesítést rejt, melynél szintén előfeltétel a 8 általános iskolai évfolyam sikeres elvégzése.

Az 52-es és 54-es képzésekhez már magasabb szintű előfeltétel teljesítése szükséges. Az 52-es számmal kezdődő OKJ azonosító számok felső középfokú szakképesítést rejtenek, amely érettségi vizsgához kötött. Az 54-es emelt szintű szakképesítés, mely szintén érettségi végzettséghez kötött. A 62-es a legmagasabb fokú OKJ képzés, melynek megkezdéséhez felsőfokú végzettség szükséges.

Szakképesítés-ráépülések

A ráépülések a 33, 35, 53, 55, melyek a szakmai előképzettség mellett az alapfokú iskolai végzettségtől vagy bemeneti kompetenciáktól az érettségéig határozza meg a belépési feltételeket.

A 33-as alsó középfokú, 35-ös középfokú, az 53-as felső középfokú és az 55-ös emelt szintű szakképesítés-ráépülés.

A következő három számjegy

A harmadiktól az ötödik számig a szakképesítés tanulmányi területét mutatja meg az OKJ azonosító szám. A Központi Statisztikai Hivatal által kiadott Képzési területek egységes osztályozási rendszere 8 fő képzési területbe sorolja be a tanfolyamokat az első számjegy alapján:

  1. Oktatás
  2. Humán tudományok és művészetek
  3. Társadalomtudományi, gazdasági, jogi képzések
  4. Matematika, számítástechnika, egyéb természettudományos képzések
  5. Műszaki, ipari és építőipari képzések
  6. Mezőgazdaság
  7. Egészségügy és szociális gondoskodás
  8. Szolgáltatások

A további két számjegy 59 tanulmányi területet közül jelöli az adott képzésre illőt.

Az utolsó két számjegy

Az OKJ azonosító szám utolsó két számjegye sorszámot jelöl, méghozzá az azonos tanulmányi területű és szintű szakképesítések között elfoglalt sorszámot. 

OKJ azonosító szám a gyakorlatban

Most, hogy megismertük a számok mögötti jelentéstartalmat, ideje megállapítani egy konkrét OKJ képzésről, hogy mit tudhatunk meg a számokból. 

Szakács tanfolyam OKJ azonosító száma: 34 811 04

34: középfokú szakképesítés, melyhez alapfokú iskolai végzettség szükséges

811: Szolgáltatások képzési területbe sorolható

04: Ezen a képzési területen belül a 04-es sorszámot kapta

Reméljük, hogy ez a cikk segít eligazodni az OKJ képzések világában! Ha további infóra vagy kíváncsi, akkor figyeld a melyiksuli blogját