Melyiksuli Blog

Online felnőttképzés és fontosabb változások

Továbbra sincs könnyű dolguk a felsőoktatási intézményeknek, hiszen folyamatosan rengeteg változást hoz a vírushelyzet. Viszont a teljes eddigi oktatási rendszer digitalizációja legalább elkezdődött! Egy ilyen átalakulás nem mindig megy könnyen, de igyekszünk minél egyértelműbbé tenni és segíteni Titeket, ha kérdések merülnének fel!
 
 
Már a járványügyi helyzet előtt megkezdődött a felnőttképzés átalakulása, így bizonyos dolgok várhatóak voltak. A kérdés, hogy mikor. Ami biztos, hogy a felnőttoktatással foglalkozó intézmények 2020. december 31-ig indíthatnak régi OKJ szerinti képzéseket. Ezek szakmai vizsgáit pedig a tervek szerint legkésőbb 2022. december 31-ig le kell bonyolítani.
 
Továbbra is érvényes a jogszabály, miszerint minden esetben kizárólag távoktatás formájában tartható meg szakképzés. Korábbi bejegyzésünkben pedig minden változást leírtunk a veszélyhelyzet előtt megkezdett képzésekről és szakmai vizsgákról.
 

A vészhelyzet időtartama utáni legfontosabb tudnivalók:

  • A vírushelyzet miatt elmaradt vagy nem megszervezett szakmai vizsgák pótlására a veszélyhelyzet megszűnését követő naptól kerülhet sor. Így a pontos időpontok még nem ismertek.
  • A már megkezdett szakmai vizsgát felfüggesztésre kerülnek és legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig kell befejezni.
  • Ha a vizsgázónak a szakmai vizsgával kapcsolatban bármilyen előírt kötelezettsége van, akkor az új szakmai vizsga utolsó napjáig teljesítheti.
 
Ezek, amit már biztosan tudunk. A legfontosabb infókra érdemes külön rákérdezni az iskoládnál. Ha pedig még most kezdenél tanulni és a jelenlegi OKJ rendszer a szimpatikus, akkor minél előbb válassz!