Melyiksuli Blog

Tisztázzuk az OKJ alapfogalmakat: szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés

Múlt heti cikkünkben az OKJ azonosító számok mögötti információkról rántottuk le a leplet. Most ideje megismerkednünk az OKJ képzések három fajtájával.

Mit jelent az, hogy részszakképesítés? Mik a szakképesítés-ráépülés megkezdésének követelményei? Ezek szokásos kérdések egy olyan érdeklődőtől, aki nincs tisztában az OKJ tanfolyamok háromféle típusával. A következő blogcikkből megtudhatjátok, mi a különbség a három típus között.

Tisztázzuk az OKJ alapfogalmakat: szakképesítés, részszakképesítés, szakképesíté

Szakképesítés

A szakképesítés - melyet nevezhetnénk akár alap-szakképesítésnek is - egy állam által elismert, az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott képzés. Célja széleskörű szakmai ismeretek átadása és akár több foglalkozás valamennyi munkakörének betöltésére képesít. Szakmai és vizsgakövetelménye jellemzően több saját modult, illetve más szakképesítéssel közös modul(oka)t is tartalmazhat. Egyes szakképesítések esetében szakmairányokat is megkülönböztetünk (például Építő- és anyagmozgatógép kezelő OKJ képzés - Emelőgép-kezelő (kivéve targonca) szakmairány).

Ez a képzés szakképesítés: Vállalkozási és bérügyintéző

Részszakképesítés

A részszakképesítés valamelyik szakképesítéshez kötődik. Legalább egy munkakör betöltésére képesít. Szakmai és vizsgakövetelménye egy konkrét szakképesítés egyes moduljait tartalmazza.

Ez a képzés részszakképesítés: Társadalombiztosítási ügyintéző

Szakképesítés-ráépülés

A szakképesítés-ráépülés értelemszerűen egy már elvégzett szakképesítésre épül, így szakmai előképzettség szükséges a jelentkezéshez. Általában magasabb szintű vagy újabb, specializált munkakörök betöltésére képesít. Jellemzően saját modul(oka)t tartalmaz. Egy szakképesítés-ráépülés többféle szakképesítésre is épülhet, így akár egy elvégzett szakképesítéssel több ráépülést is elvégezhetsz. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden szakképesítéshez tartozik rész-szakképesítés és szakképesítés-ráépülés.

Ez a képzés szakképesítés-ráépülés: Vállalkozási mérlegképes könyvelő

Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés

A Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítéshez számos részszakképesítés és ráépülés tartozik, melyek az alábbi táblázatban szerepelnek:

Azonosító száma

Megnevezése

A kapcsolódás módja

51 344 01

Bérügyintéző

részszakképesítés

51 344 02

Társadalombiztosítási ügyintéző

részszakképesítés

51 344 11

Vállalkozási ügyintéző

részszakképesítés

55 344 02

Államháztartási mérlegképes könyvelő

szakképesítés-ráépülés

55 344 03

Egyéb szervezeti mérlegképes könyvelő

szakképesítés-ráépülés

55 344 07

Vállalkozási mérlegképes könyvelő

szakképesítés-ráépülés

Természetesen, ahogy már fentebb is említettük, nem tartozik minden szakképesítéshez ennyi kapcsolódó képzés. Azonban érdemes úgy választani szakképesítést, hogy előre gondolkodva megnézzük a kapcsolódó képzéseket, hogy milyen irányban fejleszthetjük tovább tudásunkat a szakmánkban.

Reméljük, hogy cikkünk hasznos volt Számodra, és ezentúl könnyebben igazodsz majd el az OKJ képzések világában! Ha ehhez hasonló cikkeket olvasnál, látogasd meg a melyiksuli blogját!